13 نکته مهم در رزومه‌نویسی

یک رزومه حرفه‌ای، ابزار ارزشمندی است که به عنوان اولین ملاک برای استخدام شما مورد بررسی قرار می‌گیرد، شما را از رقبا متمایز کرده و شانستان را برای استخدام افزایش می‌دهد.

 

“رزومه” یک سند رسمی است که یک خلاصه و نمای کلی از صلاحیت‌های حرفه‌ای، تجربه کاری، مهارت‌ها، تحصیلات و دستاورد‌های قابل توجه شما را ارائه می‌دهد و کلمه‌ای است که در طول فرآیند کاریابی بسیار خواهید شنید. برای کمک به موفقیت شما در کسب موقعیت شغلی دلخواهتان، در این مقاله، 13 نکته مهم در رزومه‌نویسی را بررسی می‌کنیم.

 

  1. بهترین فرمت رزومه را انتخاب کنید

تصمیم‌گیری برای انتخاب فرمت رزومه یکی از اولین کارهایی است که در نوشتن رزومه باید انجام دهید. راه‌های مختلفی برای سازماندهی اطلاعات رزومه شما وجود دارد. مانند رزومه ترکیبی، رزومه کاربردی و رزومه زمانی معکوس که انتخاب هر کدام از آن‌ها به شرایط شغلی و هدف شما بستگی دارد. اما رزومه زمانی معکوس که در آن، جدیدترین تجربه شما در ابتدا فهرست شده، بهترین گزینه برای نگارش رزومه است. مگر اینکه شرایط شما متفاوت باشد. از نوشتن رزومه مبتنی بر مهارت تنها در شرایطی استفاده کنید که به تازگی فارغ‌التحصیل شده‌اید یا تجربه کاری مرتبط ندارید. در این حالت، رزومه خود را بر مهارت‌های مرتبط و قابل انتقال خود به همراه هر پروژه جانبی یا دانشگاهی مرتبط متمرکز کنید و آن را با یک نامه حمایتی قوی همراه کنید که بیان می‌کند چرا برای این شغل ایده‌آل هستید.

 

  1. رزومه را به صورت خلاصه و در یک صفحه بنویسید

مدیران منابع انسانی زمان زیادی را به خواندن هر رزومه اختصاص نمی‌دهند، بنابراین به آن‌ها کمک کنید تا حد امکان اطلاعات بیشتری را در کمترین زمان ممکن به دست آورند. لازم نیست تمام جزئیات مربوط به زندگی خود را بنویسید. رزومه شما  باید ساده و قابل فهم بوده و در زمان کوتاهی کارفرما را برای استخدام شما قانع کند. بنابراین مهم است که رزومه خود را به گونه‌ای سازماندهی کنید که تمام مطالب کلیدی،توانایی‌ها و مهارت‌های شما را به صورت کامل اما خلاصه شده در یک صفحه ارائه دهد. در صورتی که برای ارائه تجربیات کاری، آموزشی و مدارک مرتبط و مهم خود به بیش از یک صفحه نیاز دارید، نهایتا رزومه را دو صفحه‌ای بنویسید.

رزومه چیست؟ انواع رزومه کدام است؟

  1. از فونت مناسب استفاده کنید

استفاده از یک فونت ساده و جذاب، رزومه شما را حرفه‌ای‌تر جلوه داده و  باعث راحتی خوانایی آن می‌شود. سایز فونت مناسب برای متن رزومه بین 10-12 و برای تیتر‌ها 12-14 است. می‌توانید از فونت متفاوتی برای نام، سرصفحه‌های رزومه‌ و شرکت‌هایی که برای آن‌ها کار کرده‌اید، استفاده کنید یا آن‌ها را بولد کنید. فونت‌های نازنین و میترا در فارسی و  Arial, Times New Roman ,Helvetica در انگلیسی از مناسب‌ترین فونت‌ها برای نوشتن رزومه هستند.

 

  1. به ظاهر رزومه اهمیت دهید

استفاده از قالب رزومه به عنوان نقطه شروع، امکان سفارشی‌سازی شخصی را در یک پلتفرم از پیش طراحی شده برای شما فراهم می‌کند. اگر به دنبال متمایز کردن ظاهر رزومه خود هستید، از قالب‌های اینفوگرافیک، طرح‌های خلاقانه، افزودن فایل ارائه ویدیویی یا صوتی به رزومه خود ترسی نداشته باشید.

شکل ظاهری رزومه

در نوشتن رزومه به طور معمول باید حاشیه یک اینچی در هر طرف از صفحه و فاصله تکی بین خطوط را رعایت کنید. اما اگر به فضای بیشتری نیاز دارید، حاشیه پایین و بالا را به 0.5 اینچ و حاشیه کناری خود را به 0.75 اینچ کاهش دهید.  با گذاشتن فضای خالی مناسب در صفحه، رزومه خود را شکیل و خوانا کنید اما دقت کنید که فضاهای سفید خالی بیش از حد نباشد زیرا توجه و تمرکز خواننده را بر هم می‌زند. حاشیه‌گذاری، متعادل کردن متن و فضای سفید، باعث می‌شود رزومه شما از نظر زیبایی‌شناختی دلپذیر‌تر شده و خواندن آن آسان‌تر باشد.

 

  1. با استفاده از بولت‌ پوینت رزومه خود را دسته‌بندی کنید

استفاده صحیح از بولت پوینت، یکی از اصول رزومه‌نویسی حرفه‌ای است. بولت‌ها به شما اجازه شکستن متن و سازماندهی متن‌های یکنواخت و پیچیده را می‌دهند. تنها باید توجه داشته باشید که هر بولت با مهم‌ترین اطلاعات شروع شود. ساختار و چیدمان رزومه شما  باید منطقی و اصولی بوده تا به‌راحتی قابل‌درک و فهم باشد. بولت پوینت در رزومه به دسته‌بندی بهتر مطالب و بهتر دیده شدن موارد کمک کرده و ساختار رزومه شما را مرتب خواهد کرد.

 

  1. اولویت‌بندی کنید و مهم‌ترین دستاوردها را در درجه اول قرار دهید

توانمندی‌ها و مهارت‌هایتان را با توجه به شرایط خاص خود اولویت‌بندی کنید. مطمئن شوید که بهترین و مرتبط‌ترین تجربیات و دستاوردهای شما در یک سوم بالای رزومه قابل مشاهده است. زیرا این بخش همان چیزی است که مدیر امنابع انسانی قرار است ببیند و به عنوان قلابی برای ادامه مطالعه عمل می‌کند. در صورتی که مهارت و سوابق شغلی برجسته‌ای دارید، ابتدا این بخش را نوشته و تحصیلات خود را در اولویت دوم قرار دهید. اگر فاقد تجربه حرفه‌ای هستید اما سوابق تحصیلی خوبی دارید، بخش تحصیلات خود را در ابتدا و به گونه‌ای بنویسید که تمام دستاوردها و مهارت‌های شما را برجسته کند. پراکنده و آشفته ننویسید تا کارفرما با نگاهی کوتاه بتواند متوجه شود که شما در چه زمینه‌ای متخصص هستید.

 

  1. از اعداد در رزومه خود استفاده کنید

کمی کردن دستاوردها و تجربیات با استفاده از اعداد و ارقام، باعث انتقال ملموس‌تر مفاهیم شده و به فهم بهتر میزان ارزش شما در کار مرتبط کمک می‌کند. همه دستاوردهای شما قابل اندازه‌گیری نیستند، اما افزودن مواردی مانند درصد موفقیت شغلی، درصد کارایی و تعداد افرادی که تحت‌نظر شما کار می‌کرده‌اند، می‌تواند به عنوان ابزار مذاکره قدرتمندی در هنگام مطرح شدن موضوع حقوق و دستمزد عمل کند.

 

  1. از کلمات کلیدی غافل نشوید

رزومه باید شامل کلمات کلیدی باشد که در توضیحات آگهی شغلی نوشته می‌شوند. امروزه بسیاری از شرکت‌ها از سیستم‌های مدیریت استعداد و سیستم‌های خودکار برای بررسی رزومه‌های مرتبط با آگهی شغلی استفاده می‌کنند. یکی از راهکارهای این سیستم‌ها، حذف رزومه‌هایی است که کلمات کلیدی خاصی ندارند. با قرار دادن کلمات کلیدی در رزومه خود، در یک نگاه نشان خواهید داد که برای این موقعیت مناسب هستید و به این ترتیب، شانس تطابق رزومه خود با موقعیت‌های موجود و انتخاب شدن برای مصاحبه را افزایش می‌دهید.

 

  1. سوابق شغلی مرتبط خود را برجسته کنید

بخش تجربه کاری، بهترین نشان دهنده صلاحیت‌های شما و ضروری‌ترین بخش رزومه است. به عنوان یک قاعده، شما فقط باید آخرین تجربیات کاری 10 سال اخیر خود را نشان دهید. همیشه لازم نیست که تمام سوابق شغلی خود را با جزئیات ذکر کنید. موقعیت‌ها و تجربیاتی را انتخاب کنید که به بهترین وجه، مهارت‌های موردنیاز برای موقعیتی را که می‌خواهید، برجسته می‌کند. تجربیات مرتبط خود را از جدیدترین (در بالا) تا قدیمی‌ترین (در پایین) فهرست کنید و برای هر شغل، دستاورد‌های مربوط به آن را ذکر کنید. افزودن یک دستاورد قابل اندازه‌گیری، نسبت به توانایی‌های شما اطمینان ایجاد می‌کند.

 

  1. بخش مهارت‌ها را جدی بگیرید

بخش مهارت‌ها جزء مهم‌ترین نکات در نوشتن یک رزومه و سکوی پرتاب شما است. در صورتی که این بخش به صورت برجسته، پربار و البته واقعی بنویسید، ممکن است حتی در صورت نداشتن تحصیلات مرتبط با آن شغل، نظر کارفرما را جلب کرده و شانس استخدام خود را بالا ببرید. این بخش از رزومه، نقطه قوت و وجه تمایز شما از سایر متقاضیان است.

 

  1. رزومه خود را برای موقعیت‌های شغلی مختلف بازنویسی کنید

مهم است که رزومه خود را برای شغل خاصی که به دنبال آن هستید و متناسب با موقعیت بازنویسی کرده و تحصیلات، تجربه کاری و مهارت‌های خود را در ارتباط با آن شغل خاص برجسته کنید. اگر برای شغلی درخواست می‌دهید که شرایط منحصر به فردی دارد، ممکن است به نسخه دیگری از رزومه خود نیاز داشته باشید تا مدارک خود را به طور کامل نشان دهید. هر سه ماه یکبار کمی وقت بگذارید تا رزومه خود را به‌روزرسانی کنید و مسئولیت‌ها و مهارت‌های جدیدتان را به رزومه خود اضافه کنید. زمانی که رزومه شما به طور منظم به‌روز می‌شود، آماده هستید تا هر زمانی که فرصتی برای شما فراهم شد، به راحتی به آن بپردازید.

مهم‌ترین نکات کاریابی در لینکدین

  1. مطالب غیرضروری را حذف کنید

حذف مطالب غیرضروری یکی از مهم‌ترین نکات رزومه‌نویسی حرفه‌ای است. در نوشتن رزومه تنها بر دستاوردها و توانمندی‌های ویژه خود تمرکز کنید و به بیراهه نروید. نوشتن تمام جزئیات سوابق شغلی، تجربیات کوتاه‌مدت، علایق و مهارت‌های غیرمرتبط با موقعیت شغلی موردنظر، آدرس محل سکونت یا محل کار قبلی، تاریخ‌های غیرضروری، دین، مذهب و ذکر جزئیات مربوط به معدل و تحصیلات، تنها فضای بیشتری از رزومه را اشغال کرده و ممکن است توجه کارفرما به سایر بخش‌های رزومه را تحت تاثیر قرار دهد. اگر در سابقه کاری خود،  شکاف‌های زمانی چند ماهه دارید، تاریخ شروع و پایان هر کار را ذکر نکنید یا دلایل آن را به روشنی توضیح دهید.

 

  1. رعایت نکات نگارشی را فراموش نکنید

مهم‌ترین مرحله قبل از ارسال هر رزومه این است که آن را چندین بار بخوانید و مطمئن شوید که هیچ اشکال نگارشی و املایی در آن وجود نداشته باشد. رعایت دستور زبان و جمله‌بندی مناسب یکی از نکات مهم در نوشتن رزومه است. اشکالات تایپی و جمله‌بندی نامناسب، حتی در صورتی که فرد بسیار متخصصی باشید، تصویری منفی از شما در ذهن کارفرما باقی می‌گذارد. پس سعی کنید از کلمات و افعال مناسب استفاده کنید و جملاتی جذاب و گیرا بنویسید. در نهایت یک نام مناسب برای فایل رزومه خود انتخاب کرده و در فرمت pdf آن را ذخیره کنید.

در آخر اینکه یافتن شغلی که می خواهید، در این سال‌ها که بسیاری از بخش‌های اقتصاد هنوز تحت شرایط سخت ویروس کرونا و تحریم‌ها هستند و رقابت زیادی برای کسب موقعیت‌های خوب وجود دارد، آسان نیست. با این حال، بهترین راه برای یافتن شغل تغییر نکرده است. نوشتن یک رزومه حرفه‌ای که مهارت‌ها، تجربه و دستاوردهای شما را به درستی ارائه دهد، کلید جلب توجه کارفرمایان و کسب موقعیت شغلی مورد علاقه است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed