آلمان به دلیل شرایط بسیار مناسب اقتصادی همواره یکی از بهترین کشورهای اروپایی برای مهاجرت بوده است. این کشور که بزرگترین اقتصاد اروپا است یکی از دقیقترین سیستمهای مالیاتی را دارد و برای کسانی که این کشور را بهعنوان مقصد خود انتخاب کردهاند آشنایی با قوانین آن اهمیت زیادی دارد. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا شما را با مالیات در کشور آلمان آشنا کنیم تا با دید بهتری برای آینده خود تصمیمگیری کنید.
شرایط کلی مالیات در آلمان
آلمان بالاترین نرخ مالیات در اروپا را دارد و تقریباً برای هر چیزی باید مالیات پرداخت کنید. حسابرسی در این کشور بسیار دقیق است و هرگونه فرار مالیاتی یا اظهارنامههای جعلی باعث دیپورت یا زندانی شدن میشود. به همین دلیل پیش از هر چیز تأکید میکنیم که اگر در این کشور مشمول مالیات هستید، حتماً آن را بهموقع پرداخت کنید.
آلمان یکی از کشورهایی است که مالیات اهمیت زیادی در آن دارد زیرا یکی از مهمترین منابع درآمد برای دولت آن است. همچنین بخشی از کالا و خدماتی که دریافت میکنید نیز مشمول مالیات میشود. این نوع به نام مالیات بر ارزش افزوده1 شناخته میشود. کلیه افراد ساکن در آلمان مشمول پرداخت مالیات هستند و تنها در شرایطی که درآمد آنها از مقدار مشخصی کمتر باشد، معاف میشوند.
افرادی که این کشور را برای زندگی انتخاب میکنند باید با این قوانین آشنا باشند تا دچار مشکل نشوند. البته در زمان ورود، زمان استخدام و در اظهارنامههای مالیاتی سالیانه به شما کمک میشود تا ناخواسته دچار مشکل نشوید. دقت داشته باشید که نرخ بالای مالیات در این کشور خودش را به شکل رفاه نشان میدهد و اگر کمی در این کشور زندگی کرده باشید متوجه کیفیت بالای خدمات شهری و دولتی میشوید.
انواع مالیات در کشور آلمان شامل موارد زیر است:
- مالیات بر درآمد
- مالیات بر ارزش افزوده
- مالیات بر املاک و مستغلات
- مالیات بر سود سرمایهگذاری یا سپردهگذاری
- مالیات بر ارث
بررسی مالیات بر درآمد
مالیات بر درآمد بیشترین سهم را در بین انواع مالیات دارد و یکی از بزرگترین منابع درآمد برای دولت محسوب میشود. اگر به هر نوعی در آلمان درآمد داشته باشید مشمول این نوع از مالیات میشوید. به این ترتیب کارمندان، بازنشستگان، افرادی که کسبوکار دارند و… باید درصدی را که دولت بهعنوان مالیات مشخص کرده، پرداخت کنند. دقت داشته باشید که روشهای دیگری هم برای درآمدزایی وجود دارد که آنها هم مشمول مالیات میشوند که برای نمونه میتوان به سرمایهگذاری اشاره کرد. پس بهطورکلی موارد زیر مشمول مالیات میشوند:
- حقوق ماهیانه یا دستمزد
- درآمد خود اشتغال بودن
- حقوق بازنشستگی
- سود حاصل از سرمایهگذاری
- سود حاصل از سپردهگذاری
- سود حاصل از خریدوفروش سهام
- سود حاصل از اجارهبهای ملک
بر اساس قانون، هر چه میزان درآمد بالاتر باشد، میزان مالیات هم بیشتر میشود. دولت این کشور نیز برای حمایت از افراد کمدرآمد قانونهای مناسبی وضع کرده که دو مورد اهمیت زیادی دارند. اولین مورد قسطبندی مالیات و دومین مورد بخشش مالیات برای افراد کمدرآمد است. بر اساس قانون، افراد مجردی که درآمد آنها کمتر از 9,744 یورو در سال است، از پرداخت مالیات معاف میشوند. این رقم برای افراد متأهل 19,488 یورو است. اعداد جدول زیر (بر اساس یورو) به شما کمک میکند تا میزان مالیاتبردرآمد را بهتر درک کنید.
میزان درآمد (یورو) | میزان مالیات بر درآمد |
کمتر از 9,744 | 0 درصد |
9,745 تا 57,918 | 14 تا 42 درصد |
57,919 تا 274,612 | 42 درصد |
بیش از 274,612 | 45 درصد |
مالیات بر ارزش افزوده در آلمان
مالیات بر ارزش افزوده یکی دیگر از انواع مالیات در کشور آلمان است که آن را هم تولیدکننده و هم فروشنده میپردازند. برای محاسبه این مالیات ارزش و قیمت کالا را در نظر میگیرند. به همین دلیل دیده میشود که فروشنده بهاندازه مالیات بر ارزش افزوده از خریدار پول دریافت میکند که روش کار مانند همان چیزی است که در کشور ما رواج دارد. برای نمونه قیمت کالا با در نظر گرفتن مالیات بر ارزش افزوده روی آن درج میشود.
مالیات بر عایدیهای دیگر
این نوع مالیات شامل مالیات بر املاک و مستغلات و سرمایهگذاری میشود. دولت آلمان نسبت به مالیات املاک بسیار حساس است؛ بنابراین افراد موظف هستند درآمدهای ناشی از املاک خود را گزارش کنند. برای نمونه اگر با اجاره دادن ملک خود درآمدی داشتهاید، باید مالیات آن را بپردازید. همچنین خرید و فروش ملک هم برای بسیار از افراد سودآور است که باید مالیات آن را پرداخت کنند.
مالیات بر سرمایه یا مالیات بر سرمایهگذاری در کشور آلمان شامل خرید و فروش سهام، کالاهای فیزیکی مانند طلا و فلزات، رمزارزها و … میشود؛ به این ترتیب هر نوع درآمدی که به دلیل سرمایهگذاری داشته باشید، مشمول مالیات میشود. مقدار این مالیات 25 درصد است، اما در برخی شرایط کمی تغییر میکند.
روش پرداخت مالیات کارمندان در آلمان
بهطورکلی مالیات در کشور آلمان به دو روش پرداخت میشود. روش اول مخصوص کارمندان است که زیر نظر یک کارفرما مشغول به کار هستند و روش دوم نیز برای افرادی است که درآمد آنها در اختیار خودشان است. این گروه را با نام خود اشتغال میشناسند.
گروه اول نیاز نیست نگران چیزی باشند، زیرا کارفرما مالیات آنها را بهصورت ماهیانه از حقوق آنها کسر میکند. در این روش دستمزد دریافتی آنها پس از کسر مالیات و بهصورت دستمزد خالص است. کارفرما این مبلغ را به اداره امور مالیاتی انتقال میدهد و گزارش مالیاتی را هم برای همین نهاد ارسال میکند. درصورتیکه بهصورتحسابهای شرکت دسترسی داشته باشید، متوجه خواهید شد که در طول یک سال بخش زیادی از درآمدهای شرکت برای پرداخت مالیات مصرف میشود.
دقت داشته باشید اگر درآمد جانبی دارید، باید خودتان گزارش آن را در قالب اظهارنامه مالیاتی به اداره مالیات این کشور بدهید. برای نمونه ممکن است با سرمایهگذاریهای جانبی که درباره آن توضیح دادیم، سودی به دست آورده باشید که باید 25 درصد آن را به دولت آلمان پرداخت کنید.
روشهای دیگر پرداخت مالیات در آلمان
درصورتیکه بهصورت خوداشتغال کار میکنید، باید بهصورت مرتب گزارش مالیاتی ارائه کنید. برای نمونه درصورتی که یک شرکت دارید باید هم درآمد شخص خودتان و هم درآمدهای شرکت را گزارش کنید. هرکدام از این درآمدها مشمول درصد مشخصی از مالیات میشوند که بهطورکلی برای شرکتها بین 15 تا 16 درصد است.
افراد دیگری هم وجود دارند که برای نمونه صاحب یک مغازه هستند. این افراد نیز باید در اظهارنامه مالیاتی میزان درآمد خود را در سال گذشته مشخص کنند. بهطورکلی نرخ پایه مالیات برای مشاغل انفرادی 3.5 درصد است که بر اساس شرایط فرد و میزان درآمد او تغییر میکند.
به طور کلی فلسفه اظهارنامه مالیاتی بررسی درآمد افراد است و اگر در طول سال گذشته مالیات اضافی پرداخت کرده باشید، دولت آن را به شما باز میگرداند. همین موضوع، نظام مالیاتی را در آلمان به یکی از دقیقترین سیستمهای مالیاتی در اروپا و جهان تبدیل میکند.
گروههای مشمول پرداخت مالیات در آلمان
در انتهای موضوع بررسی مالیات در کشور آلمان لازم است که گروههای پرداختکننده مشخص شوند. دلیل این است که نحوه محاسبه مالیات برای هر کدام از این گروهها متفاوت است و بر اساس شرایط آنها تعیین میشود. بهاینترتیب علاوه بر مالیات بر اساس درآمد، ارزش افزوده و عایدیها، فاکتور مهم دیگری هم وجود دارد که کلاس مالیاتی نام دارد. بهطورکلی 6 کلاس اصلی وجود دارد.
پس از هر تغییر احتمالی در شرایط زندگی افراد، کلاس مالیاتی هم متناسب با آن تغییر میکند. بنابراین در صورت جدایی از همسر، فوت همسر، اگر یک پدر یا مادر مجرد باشید، کد مالیاتی شما نیز تغییر میکند. اگر صاحب فرزند شوید، علاوه بر شغل اصلی خود یک فعالیت اقتصادی جانبی دیگر را هم شروع کنید و یا ازدواج کنید کد مالیاتی شما نیز عوض شده و نرخ مالیات متناسب با شرایط جدید تغییر میکند.
شش کلاس مالیاتی
- کلاس مالیاتی اول: این کلاس شامل کلیه کارکنانی است که مجرد، مطلقه و بیوه هستند و به تنهایی زندگی میکنند.
- کلاس مالیاتی دوم: این کلاس، پدران و مادران مجرد را که به همراه فرزند خود در یک آپارتمان زندگی میکنند، شامل میشود. پدر یا مادر مجرد باید حائز شرایط کمک هزینه کودک شود و در یک خانه به صورت تنها و بدون حضور یک بزرگسال دیگر زندگی کند. نرخ مالیات در این کلاس کمتر از کلاس اول است.
- کلاس مالیاتی سوم: این کلاس معمولاً برای افرادی است که همسرشان درگذشته و هنوز دوباره ازدواج نکردهاند. زوجین متأهل در صورتی میتوانند این کلاس مالیاتی را انتخاب کنند که شریک زندگیشان کار نکند یا درآمد بسیار پایین داشته باشد. سپس شریک زندگیشان به طور خودکار در کلاس مالیاتی پنجم طبقهبندی میشود.
- کلاس مالیاتی چهارم: این کلاس مالیاتی استاندارد برای زوجین متأهل است. هر فرد در صورت ازدواج به طور خودکار در کلاس مالیاتی چهارم قرار میگیرد. در شرایطی که زوجین کمابیش دستمزد مشابهی داشته باشند، قرار گرفتن در این کلاس میتواند مفید باشد.
- کلاس مالیاتی پنجم: برای افراد متأهل است که شریک زندگیشان در کلاس سوم قرار داشته باشد.
- کلاس مالیاتی ششم: اگر علاوه بر شغل خود، فعالیتهای اقتصادی جانبی دیگری نیز داشته باشید، در این کلاس مالیاتی قرار میگیرید.
جمعبندی مالیات در آلمان
بهطورکلی میتوان مالیات در کشور آلمان را بالا دانست و مهمترین موضوعی که باعث تغییر آن میشود، میزان درآمد شما است. همچنین برای افراد کمدرآمد قانونهای حمایتی بسیار زیادی وجود دارد که باعث شده سیستم مالیات منصفانهتر باشد. همچنین به دلیل کیفیت بالای خدمات شهری و دولتی در این کشور میتوان اینطور نتیجهگیری کرد که این مالیات ارزش پرداخت دارد.
- Die Mehrwertsteuer (Value-added Tax) [VAT] ↩︎